Megújuló hulladékgazdálkodás, együttműködő önkormányzatok

Molnár Tibor (b) a Dészolg Kft. ügyvezetője, dr. Galambos Dénes, Ferencz Kornél és dr. Dorkota Lajos a rendezvényen Fotós: Ady Géza

A Vertikál Zrt. hagyományos évzáró összejövetele a közszolgáltatói rendszerek integrációjáról, ezen belül, ennek részeként a hulladékgazdálkodás eredményeiről és megújításáról szólt.

A Vertikál Nonprofit Zrt., a Dunanett Nonprofit Kft. és a Dészolg Kft. közös évértékelő rendezvényét megtisztelte részvételével dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő és dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai- és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) elnöke is. Ferencz Kornél a Vertikál Zrt. igazgatóságának elnöke meghívására az említetteken kívül a Dunaújváros – Sárbogárd – Adony térség szinte valamennyi polgármestere és szakmai képviselete fontosnak érezte, hogy részt vegyen ezen a rendezvényen.

Elsőként dr. Galambos Dénes köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy örömmel tölti el az, hogy az a munka, az az értékteremtés, amelyet még kormánymegbízottként dr. Dorkota Lajos kezdett el, és ő folytatott – azzal az összefogással, amelyet a Vertikál Zrt. és az önkormányzatokat tömörítő Közép-Duna-vidéki Hulladékgazdálkodási Társulás képvisel -, mára beérett.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő elmondta, komoly teljesítmény volt elérni azt, hogy ez a társulás, amelynek közel százhatvan önkormányzat a tagja, egyben maradjon, és egy erős gazdasági cégcsoportot maga mögött tudva sikerüljön az érdekeket összehangolni. Egy olyan hulladékgazdálkodási rendszerről van szó, amelynek eredményes működtetéséhez adottak a feltételek. Az ebben az európai uniós ciklusban megvalósuló, most január elsejétől induló fejlesztésekre fordítható tizennégy milliárd forint összeg felhasználásával, egy ilyen gazdasági potenciállal egy korszerű környezeti kultúra megteremtése irányába haladhat ez a társaság.

Nagyon fontos az, hogy azokat az értékeket, amelyeket a Dunanett képvisel, a Vertikál meg tudta őrizni és be tudta integrálni a tevékenységébe. Ennek eredményeként a két cég együttese komplex, pontos és költséghatékony szolgáltatást tud nyújtani a társulás településeinek. Az országgyűlési képviselő kiemelte azt is, hogy az a szinergia, ami jelen van a cégcsoport és a Közép-Duna-vidéki Hulladékgazdálkodási Társulás együttműködésében, a települési önkormányzatok, és vállalkozások összefogásával tovább erősödhet.
Az, hogy e téma mennyire fontos arról Ferencz Kornél, a Vertikál Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, hogy ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a rácalmási rendezvényen a térség polgármesterei mellett jelen van a térség országgyűlési képviselője, valamint a MEKH elnöke is, mint a közszolgáltatás felügyeleti szervének vezetője.

Ferencz Kornél elmondta, hogy hosszú és rögös út vezetett el idáig, hogy a közszolgáltatói rendszerek integrációja lezajlott az országban, mert nagyon sok szempontot figyelembe véve egy olyan átalakításon ment át a hazai közszolgáltatás, ami egyedülálló, amely az elkövetkező évtizedekben meghatározza ennek jellegét, és meghatározza azt a státuszt, ahová ma a döntéshozók helyezik a közszolgáltatást. Kiemelte, hogy ezek eszközök voltak ahhoz, hogy ma átlátható, fenntartható hulladékgazdálkodásról beszélhessünk. Rendkívül hektikus és összetett rendszerek voltak az elmúlt másfél évtizedben, nagyon sok olyan fejlesztés valósult meg, amelyek nem voltak egymással összhangban, ezáltal nem volt optimális útja a hulladéknak, és nem beszélhettünk gazdaságos folyamatokról. A közszolgáltatói rendszerek integrációja legfontosabb eredményeként azt említette, hogy ma egységes műszaki tartalomról tudunk beszélni az országban. Ez azt jelenti, hogy Nyíregyházától Sopronig ugyanazt a szolgáltatást kapják a lakosok, ugyanazzal a szolgáltatással találkoznak hétről hétre, amelyért a rezsitörvény révén még mindig a 2012-es díjakat fizeti a lakosság. Az uniós előírásoknak megfelelően a 2012-es hulladéktörvény előírásait követve a hulladékgazdálkodásban kijelölt célok között prioritásként a hulladékok újrahasznosítása szerepel. Nem kérdés az, hogy a tevékenységüket úgy kell végezniük, hogy fenntartható hulladékgazdálkodásról beszélhessenek, hiszen akkor van ennek a környezetiparnak jövője, vagy akár csak holnapja is.

Dr. Dorkota Lajos a MEKH elnökeként a hatóság együttműködési szándékát emelte ki a szolgáltatókkal, lehetőség szerint segítve és nem akadályozva munkájukat. Emlékeztetett arra, hogy a víz- és a hulladékkezelés területei voltak az elsők, amelyek átalakításra szorultak. Nagyságrendileg hasonló volt a szolgáltatók aránya, hiszen a víziközmű szolgáltatók száma 400 fölött volt, ma ez 35, amíg a hulladékgazdálkodás területén a szolgáltatók száma a közel 400-ról 20-ra változott. Azóta jobban működnek ezek a szolgáltatások, még a lakosság rezsiköltsége is csökkent. Jelen esetben elértünk oda, amikor a szolgáltatók minőséget adnak, mindezt megfizethető áron, és együttműködve az önkormányzatokkal, a lakossággal és a hivatallal. Az elnök jó példaként említette a Vertikál és a Dunanett közös munkáját. A jövőben megvalósuló fejlesztések pedig garanciát jelentenek arra, hogy ez a szolgáltatói rendszer még jobban működhessen.

Forrás: feol.hu

Fotó:

(1) Molnár Tibor (b) a Dészolg Kft. ügyvezetője, dr. Galambos Dénes, Ferencz Kornél és dr. Dorkota Lajos a rendezvényen

(2) Dunaújváros – Sárbogárd – Adony térsége szinte valamennyi polgármestere és szakmai képviselete jelen volt a rendezvényen

(3) Ferencz Kornél

(4) Dr. Dorkota Lajos

Fotós: Ady Géza